Velikan bez aleje velikana

Već skoro dve godine veliki slikar Ljuba Popović u Valjevu počiva na način koji ne dolikuje ni njegovom imenu ni gradu koji je neizmerno voleo.

Kada je pre skoro dve godine preminuo, Ljubomir Ljuba Popović, slikar, akademik, počasni građanin Valjeva, sahranjen je na brdu Boričevac, u Brđanima, delu grada gde mu se nalazila porodična kuća i koji je neizmerno voleo. Sa mesta gde počiva pruža se prelep pogled na Valjevo i tada je javno rečeno da će Ljuba Popović biti prvi u budućoj aleji velikana valjevskog kraja koja će tu biti locirana, za sahranjivanje najzaslužnijih građana varoši na Kolubari.

Prošlo je skoro dve godine, a od najavljene aleje ne da nema ništa, nego se i Ljubin grob, maltene, samo po krstu poznaje. Prostor se, uistinu, povremeno čisti, ali oko humke i te kako ima otpadaka, šiblja, trave, korova, ona ničim nije zaštićena… Posađeno je nekoliko četinara, povremeno se pokosi trava…

Gradsko veće Valjeva je početkom marta 2017, sedam meseci posle smrti Ljube Popovića, usvojilo predlog odluke o pristupanju aktivnostima na realizaciji projekta formiranja Memorijalnog parka Boričevac “Aleja zaslužnih građana Valjeva”. U njoj je navedeno da će biti raspisan arhitektonsko-urbanistički konkurs za idejno rešenje, potom izrada projektno-tehničke dokumentacije i konačno izgradnja. Precizirano je da će biti doneta i odluka o upravljanju prostorom Memorijalnog parka, definisana procedura, donet pravilnik i druga neophodna akta o sahranjivanju u aleji zaslužnih građana.

Međutim, nekoliko dana kasnije, sredinom marta prošle godine, Skupština grada nije usvojila predlog odluke Gradskog veća, već je donela zaključak da se uradi idejno rešenje za uređenje prostora gde se nalazi grob Ljube Popovića, nakon čega bi trebalo da usledi javna rasprava, pa tek pošto se čuje mišljenje građana biće odlučeno kako će biti uređen taj prostor.

U martu prošle godine veća grupa građana, žitelja mesne zajednice Brđani, koji žive u blizini mesta gde je sahranjen Ljuba Popović, uputila je Skupštini grada peticiju sa stotinak potpisa, uz molbu da na tom prostoru ne bude aleja zaslužnih građana. Oni su bili protiv toga da se aleja nađe u blizini škole, obdaništa, rezervoara za vodu, kuća u kojima ljudi žive… Upozoravali su i da je protivzakonito sahranjivanje van prostora koji je za to određen.

Prošlo je izvesno vreme, ništa od najavljenih aktivnosti gradskog rukovodstva nije počelo da se realizuje, ali se rodila nova ideja. Krajem aprila prošle godine gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je na sednici Skupštine grada saopštio da je stav gradske vlade da se na pomenutom mestu uz grob Ljube Popovića sagrade crkva i park, bez ikakve aleje. Gradonačelnik je rekao da tu više nikakvog sahranjivanja neće biti, već da će biti uređen prostor, pripremljen projekat, izgrađena crkva i napravljen park. On je obećao i javnu raspravu u tom kontekstu, u sklopu predloženog rešenja…

Prema raspoloživim informacijama, u planu javnih nabavki Gradske uprave grada Valjeva za 2018. godinu predviđena je izrada idejnog projekta “Aleja velikana ili memorijalni park Ljuba Popović” i za tu namenu su iz gradskog budžeta planirana sredstva u iznosu od 250.000 dinara, bez PDV-a.

Ljubomir Ljuba Popović je jedno od najznačajnijih imena modernog srpskog slikarstva, osnivač i kreator programa Moderne galerije Valjevo, hrama umetnosti Medijale i fantastičnog slikarstva, čovek koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturi na ovim prostorima…

Od “aleje zaslužnih građana”, preko “aleje velikana”, do “crkve i memorijalnog parka”…, Ljuba u Valjevu već skoro dve godine počiva na način koji ne dolikuje ni njegovom imenu ni gradu koji je neizmerno voleo.

0 comments on “Velikan bez aleje velikanaAdd yours →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: