Večnost govori: Zahvalni hirurzi Srbije

Zemunsko groblje u Beogradu dom je hiljadama posmrtnih ostataka ljudi koji su još od 1700-ih godina koračali ovim delom srpske prestonice. Bilo da su se rodili u Zemunu ili su pak samo živeli i radili tu, svi oni danas počivaju na bregu poznatom kao Gardoš.

Predstavljamo vam priču jedne od osoba sahranjenih na ovom groblju, koju smo izdvojili nakon posete Zemunskom groblju 21. aprila 2021. godine.

Jovan Subotić (1817-1886) pripada eposi političkog i literarnog preporoda srpskog naroda na području Ugarske. Kao književnik, političar, osnivač i pomagač njegove zasluge su na svakom polju trajne. Iako nije bio prvi ni u jednom, uvek je stajao odmah do prvog.

Na srpskom crkvenom saboru u Karlovcima od 1869. do 1874. godine bio je pored Svetozara Miletića jedan od prvaka ondašnje narodne stranke. Sa svojom suprugom Savkom Polit-Desančić imao je sedmoro dece: Dejana, Žarka, Vidosavu, Vericu, Vojislava, Branislava i Ozrena. Žarko i Vida su umrli kao deca.

Dejan Subotić je bio pukovnik u ruskom general-štabu; Vojislav Subotić je bio vodeći srpski hirurg s kraja XIX i početka XX veka i jedan od osnivača Medicinskog fakultet u Beogradu; Branislav Subotić je bio husarski kadet.

Porodična grobnica Subotića nalazi se na Zemunskom groblju u Beogradu. Spomenik je jako izlizan, te se mora prići i gledati pod uglom. Ploča koju su 2003. postavili “zahvalni hirurzi Srbije” profesoru doktoru Vojislavu Subotiću je izgleda ispala iz ležišta pa sada stoji naslonjena.

0 comments on “Večnost govori: Zahvalni hirurzi SrbijeAdd yours →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: