Večnost govori: Smrtonosni let

Zemunsko groblje u Beogradu dom je hiljadama posmrtnih ostataka ljudi koji su još od 1700-ih godina koračali ovim delom srpske prestonice. Bilo da su se rodili u Zemunu ili su pak samo živeli i radili tu, svi oni danas počivaju na bregu poznatom kao Gardoš.

Predstavljamo vam priču jedne od osoba sahranjenih na ovom groblju, koju smo izdvojili nakon posete Zemunskom groblju 21. aprila 2021. godine.

JAT-ov let 367, avionom McDonnell Douglas DC-9-32 (registracija YU-AHT) iz Stokholma za Beograd, kojim su pilotirali kapetan Ludvik Razdrih i prvi oficir Ratko Mihić tog kobnog 26. januara 1972. godine raznet je bombom iznad tadašnje Čehoslovačke.

Od 23 putnika i 5 članova posade, jedino je preživela Vesna Vulović. Jedna od žrtava ovog terorističkog čina je bila i Slobodanka Bobana Gavranović, stjuardesa koja je tada imala 24 godine.

Na fotografiji je grob Bobane i njenih roditelja na Zemunskom groblju u Beogradu. Na nadgrobnoj ploči piše: “Moj je završen dan ovde dole svako svoju tamu ima moj mrak je senka ptice”.

Grob Slobodanke Bobane Gavranović na Zemunskom groblju

0 comments on “Večnost govori: Smrtonosni letAdd yours →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: