Vandali porušili 15 spomenika u Somboru

Na Velikom katoličkom groblju u Somboru u noći između nedelje i ponedeljka porušeno je 15 nadgrobnih spomenika. Policija je uhapsila osumnjičene i protiv dvojice uhapšenih podneta je krivična prijava.

“Jutros sam saznala i isto sam se osećala kao i da su moj spomenik porušili. Tu su mrtvi koji treba u miru da počivaju”, kaže kroz plač Marija Karalić.

“Požurio sam pošto sam mamu sahranio pre nepuna dva meseca. Pomislio sam da nije stradala naša porodična grobnica. Naša nije, ali monoge jesu. Šta reći nego da je to jedan vandalski, necivilizovan čin”, kaže Laslo Uri.

“Nije prvi put da se to ovde dešava. Pre je bilo u starom delu goblja. Šta tim mladima fali i šta im smeta? Ja mislim da to mogu da urade samo mladi koji nemaju šta da rade od dosade”, kaže Rozalia Sentđerđi.

U JKP “Prostor” koje brine o somborskim grobljima potvrdili su da je srušeno 15 spomenika. “To su otprilike smaknuti mermerni delovi sa postolja spomenika i odredjeni broj spomenika moći će biti vraćeni u prvobitni položaj, a manji je deo oštećem”, kaže Goran Nonković, direktor JKP “Prostor”, Sombor.

Vandale koji su porušili spomenike snimile su nazorne kamere preduzeća Prostor i ti snimci pomogli su u otkrivanju počinilaca. “Veliko pravoslavno i Veliko katoličko su izutetno pokriveni kamerama i to velike rezilocije i na snimcima se jasno vide počinioci”, kaže Nonković.

Kako je saopštila somborska policija zbog sumnje da su izvršili krivično delo povrede groba uhapšeni su A.N. 19 godina iz Sombora i D.T. 21 godinu iz okoline Sombora. Njima je po nalogu tužioca određeno zadržavanje od 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *