Smrt Džefrija Epstajna

Američki milijarder i osuđeni seksualni prestupnik, Džefri Epstajn pronađen je mrtav 10. avgusta ove godine u svojoj zatvorskoj ćeliji u Kazneno-popravnom centru “Metropolitan” u Njujorku, gde je čekao početak suđenja povodom novih optužbi za seksualno eksploatisanje maloletnica.

Prema navodima Federalnog biroa za zatvore Ministarstva pravde SAD-a, Epstajn je prevezen u lokalnu bolnicu radi pokušaja tretiranja smrtonosnih povreda, da bi lekari kasnije proglasili njegovu smrt. Njujorški patolog je zaključio da je reč o samoubistvu, dok su Epstajnovi advokati tvrdili da je ubijen i da će sprovesti sopstvenu istragu. FBI i generalni inspektor Ministarstva pravde SAD-a pokrenuli su istragu o okolnostima Epstajnove smrti.

Usled kršenja standardnih zatvorskih procedura u noći njegove smrti (sklanjanja Epstajnovog cimera iz ćelije, spavanja dvojice zatvorskih čuvara koji su trebali da ga motre, prestanka rada dve kamere ispred njegove ćelije) i Epstajnovog posedovanja kompromitujućih informacija o poznatim ljudima iz američke i svetske elite, njegova smrt prouzrokovala je sumnju da je reč o samoubistvu.

Epstajnovo hapšenje

Džefri Epstajn je uhapšen u Njujorku 6. jula 2019. godine pod brojnim optužbama, među kojima je i seksualna trgovina; za koje se izjasnio kao nevin. Ranije je bio optužen za slična krivična dela u Floridi 2008. godine, ali je izbegao federalnu tužbu zahvaljujući sklapanju sporazuma o priznanju krivice. Prema sporazumu, priznao je krivicu za dva državna prekršaja, platio je odštetu žrtvama koje je FBI identifikovao (a kojih je oko četrdesetak) i registrovao se kao seksualni prestupnik u obe američke savezne države, Floridi i Njujorku.

Desetak dana kasnije, tačnije 18. jula 2019. godine odbijen je Epstajnov zahtev da mu se stavi nanogica uz kauciju od 600.000 američkih dolara kako bi služio kaznu u svojoj kući u Njujorku. Sud ga je video kao potencijalnog begunca, budući da je imao oko 20 međunarodnih letova u poslednjih 18 meseci.

Epstajn je pronađen polusvestan u svojoj ćeliji sa povredama na vratu 23. jula 2019. godine. Svojim advokatima je rekao da ga je napao cimer iz ćelije. Njegov cimer, višestruki ubica i osumnjičeni za trgovinu narkoticima, Nikolas Tartaljone tvrdio je da nije povredio Epstajna, prilikom istrage zatvorskih zvaničnika. Interna zatvorska istraga odbacila je Tartaljoneovu vezu sa incidentom, zbog čega je Epstajn dospeo na listu potencijalnih samoubica. Premešten je u posebnu ćeliju za praćenje, okruženu staklima, sa konstantno upaljenim svetlima i uklonjenim stvarima koje bi zatvorenik mogao da iskoristi kako bi sebi mogao da oduzme život.

Epstajn je sklonjen sa liste potencijalnih samoubica nakon šest dana i to posle psihijatrijskog ispitivanja. Epstajn je potom premešten u posebno odeljenje, gde je trebalo da ima cimera i da bude proveravan na svakih 30 minuta.

Epstajn je navodno prebacivao sredstva na račune drugih zatvorenika kako bi ih pridobio i/ili kupio njihovu zaštitu. Svoju poslednju volju i testament potpisao je 8. avgusta 2019. godine, a potpisivanju je prisustvovalo dvoje advokata koji su ga znali. Među njima je bila Mariel Kolon Miro, dvadesetšestogodišnja pravnica koja je uključena u odbranu meksičkog “kralja droge” i vođe Sinaloa kartela, Hoakina Guzmana, poznatijeg kao El Čapo. Poslednja volja je imenovala dvoje Epstajnovih dugogodišnjih zaposlenih kao izvršioce, a sve što Epstajn poseduje momentalno se prebacuje u posed Fonda 1953 (The 1953 Trust).

Epstajnova smrt

Zatvor je obavestio Ministarstvo pravde da se Epstajn nalazi u specijalnom odeljenju, gde će imati cimera i gde će zatvorski stražar obilaziti njihovu ćeliju na svakih 30 minuta. Te procedure nisu poštovane u noći kada je Epstajn umro. Epstajnov cimer je premešten 9. avgusta, a novi cimer nije doveden. Kasnije, tokom večeri, došlo je do kršenja standardne zatvorske procedure i Epstajnova ćelija nije bila proveravana na svakih 30 minuta. Dvojica stražara koji su bili zaduženi za to zaspali su tokom noći i nisu proveravali ćeliju oko tri sata uzastopno. Dve kamere ispred Epstajnove ćelije su se takođe pokvarile te noći.

Ujutru oko 6:30, Epstajn je pronađen u ćeliji bez srčanog pulsa, te je inicijalno prijavljeno samoubistvo. Brzo je prevezen u bolnicu gde je proglašen mrtvim 10. avgusta 2019. godine. Vest o njegovoj smrti je objavljena na Forčenu (4chan) oko 38 minuta pre nego što je istu objavio EjBiSi Njuz (ABC News).

Autopsiju Epstajnovog tela izvršila je 11. avgusta, Barbara Sampson, glavni patolog grada Njujorka. Epstajnovi advokati su poslali patologa Majkla Bajdena da lično posmatra autopsiju. Nakon autopsije, kancelarija gradskog patologa je objavila da se Epstajn obesio o čaršave sa svog kreveta. Nezvanični izvor je 14. avgusta objavio da su u Epstajnovom vratu pronađene polomljene kosti; što se može desiti kod samoubistva starijih osoba. Takođe, isto se može naći češće kod žrtava koje su zadavljene, iako različite studije pokazuju različite procente za oba uzroka smrti.

Epstajnovi advokati su izdali zajedničko saopštenje nakon izveštaja gradskog patologa, izražavajući svoje nezadovoljstvo, kao i sumnju u zaključke, te navodeći da će kompletniji odgovor uslediti. Oni su takođe naveli da njihov tim namerava da nastavi sa svojom nezavisnom i kompletnom istragom u vezi sa okolnostima i uzrocima smrti njihovog klijenta.

Kasnije su takođe izjavili da dokazi vezani za Epstajnovu smrt “više idu” uz ubistvo, nego samoubistvo. Prilikom intervjua za “Fox & Friends” u oktobru 2019. godine, Bajden je tvrdio da mu, iz njegove perspektive Epstajnova smrt deluje kao rezultat nasilne smrti davljenjem, a ne kao samoubistvo, navodeći tri frakture koje su veoma neobične za samoubice koje se obese.

0 comments on “Smrt Džefrija EpstajnaAdd yours →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: