Paljenje vatre na groblju

Poznato je da Vlasi u Srbiji neguju kult mrtvih. Jedan od običaja koji se zadržao u selu Voluja kod Kučeva je paljenje vatre na grobu pokojnika u sredu pred Veliki četvrtak.

Paljenje vatre na grobu preminulog člana porodice je običaj koji Vlasi praktikuju. Taj običaj se prenosi od davnina, praktično sa kolena na koleno. Veruje se da se u dan pred Veliki četvrtak, kada zapale vatru na grobu, otvaraju vrata raja. Tada, prema veorvanju, pokojnici “izlaze” da prime darove.

Pokraj spomenika se postavlja posna trpeza, a pored hrane, na stolu se nalaze cveće i sveće. Prvo se pali vatra, a onda sveće i tamjan sa kojim se kade grob, spomenik, vatra i hrana. Prema narodnom verovanju, tog dana se otvaraju vrata raja i pokojnik izlazi iz groba da ruča sa svojom porodicom. Tek kada se završi ručak gasi se vatra.

Ovaj običaj se poštuje i u drugim vlaškim selima i zato groblja “gore”, u sredu pred Veliki četvrtak. U pojedinim selima ne postoji groblje, već se pokojnici sahranjuju na svojim imanjima, kao što je slučaj u selu Voluja, tako da su u sredu “gorela” i dvorišta u vlaškim selima širom Srbije.

0 comments on “Paljenje vatre na grobljuAdd yours →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: