Netaknute mošti i odežda mitropolita Leontija

Prilikom nedavnog raščišćavanja ostataka porušene Saborne crkve u Mostaru, radi njene obnove, sveštenici su u grobu mitropolita zahumsko-hercegovačkog Leontija Radulovića, pre 18 godina sravnjenog zajedno sa crkvom, pronašli njegove netruležne mošti. Mitropolitovo telo sahranjeno pre 122 godine potpuno sačuvano, a odeća je netaknuta. Mnogi vernici koji dolaze da se poklone moštima kažu da se crkvom širi poseban miris, miris svetitelja.

“Nismo mogli da dobijemo veći blagoslov od ovoga na početku radova obnove Saborne crkve Svete trojice. Tela svetitelja, kojima i Leontije Radulović pripada, izvan su zakona prirode, ne raspadaju se, a uz to prilikom iskopavanja se ne oseća neprijatan miris. To se desilo i sada. Pronašli smo potpuno očuvano njegovo telo, nije se raspalo iako je grob bio prilično natopljen vodom. I odeća je gotovo netaknuta”, veli mostarski paroh Radivoje Krulj. Srbi povratnici u Mostar kažu da je to kao neko predskazanje, neki znak da će svitati lepša jutra za mostarske Srbe.

Mošti mitropolita Leontija Radulovića izmeštene su u staru pravoslavnu crkvu Rođenja presvete Bogorodice, dok se ne obnovi Saborna, najvažniji hram Srba u dolini Neretve, koji je zapaljen, a potom miniran 15. i 16. juna 1992. godine, na praznik Svete trojice. Kovčeg sa mitropolitovim moštima stavljen je na počasno mesto u staroj pravoslavnoj crkvi kako bi vernici mogli da im se poklone i da ih celivaju. Posle obnove Sabornog hrama Svete trojice ponovo će u njemu biti sahranjene.

“Kako je Leontije Radulović sebe ugradio u temelje Saborne crkve, on nam još više daje snagu da i mi sebe ugradimo u nju. On nam se na zaista veličanstven način javlja i objavljuje kao Božja volja. Netruležnost njegova tela i svetiteštvo njegovo je poput netruležnosti ovog hrama i bića Mostara i svih ljudi koji ovde žive. Ona je nepobediva i daje nam podstrek da obnovimo Sabornu crkvu Svete trojice na kvalitetan način, u pravom smislu obnove. To je radost za nas”, dodaje sveštenik Krulj.

Rođen 1835. godine, u Popovom Polju, sa krštenim imenom Luka, otisnuo se u svet. Preživeo je dva zatočeništva, tursko i austrougarsko, stigao do Beograda, Dubrovnika, Crne Gore, da bi smiraj duše našao u Mostaru gde i danas počivaju njegove mošti. Mitropolit Leontije nije ni pola godine upravljao hercegovačkom eparhijom. Razboleo se, pretpostavlja se od sušice, a i od posledica zarobljeništva i mučeništva. Predstavio se u Gospodu 12. oktobra 1888. godine, a u znak zahvalnosti za njegova dela, stradanja i mučeništva, sahranjen je u Sabornoj crkvi Svete trojice u Mostaru, odmah ispod vladičanskog predstola.

Izvor: SPC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *