Na groblju u Kosovskoj Mitrovici ”više nema šta da se poruši”

Više stotina Srba obišlo je, na Duhovske zadušnice, groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice, gde su Albanci uništili više od 90 odsto nadgrobnih spomenika.

Priliku koja se Srbima pruža samo za Zadušnice, iskoristila je danas i Zdenka Živković, da obiđe grob svog grob svog sina. “Nema šta da se kaže, mnogo je teško i ceo svet ovo mora da vidi”, kaže ona. “Grob se ne zaboravlja, ali je sve teže i teže”, dodaje Milovan Milanović. “Više gotovo nema šta da poruše, to govori o onima koji to rade, to je delo bezdušnih ljudi, mrtvi ljudi su bezopasni”, kaže Srboljub Lazarević.

Uplakana, uz pomoć rođaka, Ratka Lazić podiže spomenik suprugu koji je na groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice sahranjen pre 1999. godine. “Deca nemaju gde da dođu, sve je gore i gore, a mi nemamo kome da se obratimo, sve je porušeno”, kaže ona.

Potojerej stavrofor Milija Arsović, medijima je kazao da je nedopustivo to što se poslednjih nekoliko godina dešava na groblju, kosi se trava, ali se ne odnosi, već prekriva nadgobne ploče.

Od 1999. godine Srbi svoje preminule sahranjuju na groblju u selu Rudare. U severnom delu Kosovske Mitrovice na dva muslimanska groblja umrle sahranjuju bez problema i na tom groblju ni jedan spomenik nije oskrnavljen, ali ta priča nikada nije predmet medijskih izveštaja čak ni srpskih, kamoli stranih.

Izvor: kmnovine

0 comments on “Na groblju u Kosovskoj Mitrovici ”više nema šta da se poruši”Add yours →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: