Herojski čin Dragana Cigana (VIDEO)

Dragan Cigan, zidar iz Branešaca, 2007. godine postao je heroj Italije. Tog 22. jula, on je skočio u pobesnelo more kako bi spasio dvoje dece koja su se davila.

Njih je uspeo da spasi, ali je to platio svojim životom. Nakon 30 sati potrage, njegovo telo je pronađeno u Jadranskom moru.

Dragan Cigan je bio tridesetjednogodišnji zidar iz sela Branešci kod Čelinca u Republici Srpskoj. On je sa svojom sestrom Zoricom, njenom porodicom i kolegom Marokancem otišao na plažu. Plaža se nalazila na ušću reke Kortelazo u Jadransko more.

Prema sećanju njegove sestra, Dragan je bio zamišljen i pospan, ali su ga trgli krici dece. Dvoje dece je rečni vir uhvatio i vukao ih pod vodu. Iako slab plivač, Dragan je uskočio u vodu za njima. Uz pomoć kolege Rahida uspeo je da ih izvuče.

Međutim, brza reka je povukla iznemoglog Dragana. Da stvar bude gora, plaža je bila puna ljudi, koji nisu priskočili u pomoć. Svi su nepomično stajali posmatrajući herojski čin i tragediju.

Italijanski par čija su deca spašena, pokušao je da nestane sa plaže bez ijedne reči. Zaustavila ih je policija, dok su prisutni kupači dobacivali uvrede i pogrde ka paru. Ovakvo ponašanje porodice Bjanko naišlo je na osudu i celokupne italijanske javnosti.

Tog sudnjeg dana, pre odlaska na plažu, Dragan se javio supruzi i ćerkama, kao da je nešto predosećao. Supruzi je rekao da planira da se vrati kući brodom 4. avgusta, pa makar i ilegalno.

Te godine italijanske vlasti su pooštrile mere prema strancima. Njemu nisu produžili boravišnu dozvolu. Kući nije dolazio od 19. novembra 2006. godine. Tada je čekao da vidi šta će biti sa dozvolom.

“Herojski čin ne zna granice”

“Herojski čin ne zna granice”, izjavila je gradonačelnica italijanskog grada u kom je došlo do tragičnog događaja.

“Dragan nam je održao lekciju iz života, lekciju koju svi treba da imaju na umu pre nego što krenu u demagoške kampanje protiv imigranata”, kazao je Paolo Ferero, ministar socijalne solidarnosti.

Hrabrog mladića posthumno je odlikovao italijanski predsednik Đorđo Napolitano medaljom “D’ oro al Valor Civile”. Grupacija građevinskih preduzeća “Union Lavoro” uz novčanu pomoć opština gde je Dragan stanovao, radio i gde je okončao život kupila je porodici Cigan novi stan u Banjaluci.

U italijanskom gradu Jezolu jedna ulica je nazvana po Draganu Ciganu. Večernje novosti su 2008. godine posthumno odale priznanje heroju za “Najhumaniji podvig godine”.

0 comments on “Herojski čin Dragana Cigana (VIDEO)Add yours →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: