Da li je opasniji zaborav ili korov?

“Bruka, sramota, tuga, pogledajte za šta plaćamo održavanje dok na grobljima raste prašuma”, samo su neki od komentara koje Kraljevčani na društvenim mrežama ostavljaju najčešće u letnjim mesecima kačeći fotografije na kojima se vide nabujali korov i visoka trava na samim grobnim mestima i oko spomenika.

Nikola Đurišić, rukovodilac radne jedinice Gradsko groblje JKP “Čistoća”, priznaje da problema ima, ali da svaki pokušavaju da reše odmah. Grobna mesta, pojašnjava on, prema ugovoru treba da uređuju zakupci: “Ipak, kada god možemo, izlazimo u susret da, po potrebi, uredimo i samo grobno mesto.” Vrlo često, kaže, nezadovoljni građani dolaze i lično u Upravu groblja čiji radnici, pojedinačno, održavaju hektar i po površine groblja.

“Zamislite poljoprivrednika koji sam obrađuje hektar i po svakog dana. Dešava se da korisnici dođu ljuti, vrlo često osnovano, i uvek im izađemo u susret, obezbeđujući pristup grobnom mestu, ako je situacija tako alarmantna. Ima, međutim, i prenaglašenih reakcija i nerealnih zahteva”, kaže Đurišić.

Pre desetak godina ova radna jedinica imala je, kako navodi naš sagovornik, 22 ili 23 izvršioca na poslovima košenja groblja, sahranjivanja, čišćenja i za izvođenje građevinskih radova. Danas ih ima 13, od kojih četvoro zvanično ima utvrđen neki stepen invaliditeta. Oni, pojašnjava sagovornik, ne mogu da obavljaju gotovo nijedan od težih fizičkih poslova za kojima na groblju postoji potreba.

“Neki rade poslove koji mogu da rade, ali postoje i oni koji su tu samo «na broju». Nehumano je te ljude ostaviti bez posla, a sa druge strane, nemamo pozicije i neke lakše poslove koje bismo mogli da im ponudimo”, ističe Đurišić, dodajući da je problem i starosna struktura zaposlenih, zato što među radnicima nema mlađih od 40 godina. Trenutno stalno zaposlenima pomažu trojica radnika zaposlenih preko javnih radova, ali oni će na tim poslovima biti angažovani samo do kraja septembra, iako posle toga stižu jesenji i zimski meseci u kojima je i smrtnost veća.

Prošle godina, na Starom i Novom groblju u Kraljevu sahranjeno je ukupno 649 ljudi (45 više na Novom, nego na Starom groblju) po čemu je 2017. bila najsmrtonosnija godina u gradu na Ibru za poslednjih nekoliko decenija. Mesec sa najviše sahrana u istoriji Kraljeva (ne računajući ratna vremena) bio je januar 2017. sa 84 sahrane (44 na Novom i 40 na Starom groblju), a mesečni prosek je 40-ak sahrana. U junu su na dva gradska groblja obavljene 62 sahrane, a smrtnost je povećana i tokom tekućeg meseca, jer je tokom jula, do danas bilo 60-ak sahrana, dakle – za 50 odsto više od mesečnog proseka (neslavan «rekord» drže dva dana početkom jula sa 11 sahrana!)

Prema rečima našeg sagovornika, i mašine koji koriste su stare: “Samo jedna motorna kosa kupljena je pre dve godine. Sve ostale su starije, neke i po 10 godina, stalno se kvare, pa su na servisu. Osim toga, zbog reljefa Starog groblja koje je stihijski proširivano, probllem je i njegovo održavanje, jer je očigledno da se nije mislilo na infrastrukturu, vodvodnu ili kanalizacionu mrežu. Nekada je postioala staza širine pet i više metara, kojom je mogao da se kreće traktor, ali su onda godinama, na uštrb te staze rubovi groblja proširivani, pa sada korišćenje traktora nije moguće. Retko gde je ispoštovan i taj pravilnik o razmaku između dva grobna mesta, pa je nekim delovima groblja teško priči kolicima. Problem je i naša (ne)kultura, jer se dešava da oni koji dođu na groblje, ne samo što ostavljaju smeće za sobom, već ponekad to bace i na tuđi grob. Onda se oni koji to dožive žale nama, a mi pokušavamo da rešimo sve te situacije.”

Usluga korišćenja jednog grobnog mesta na gradskom groblju košta 752 dinara godišnje.

“Polovina te sume ide u gradsku kasu, jer toliko košta zakup same parcele, budući da je grad osnivač JKP “Čistoća”, kojoj RJ Gradsko groblje pripada. Preostalih 376 dinara (oko dinar dnevno), predstavlja uslugu održavanja groblja, i starog, i novog, košenja i uređivanja prostora oko grobnih mesta”, pojašnjava naš sagovornik, ističući da se oni sa posebnim pijetetom odnose prema svim korisnicima svojih usluga.

On dodaje da je Novo groblje planski odrađeno bolje nego staro, jer na tzv. Barutani ima manje zelenila i korova, pa je lakše za održavanje. Košenje na groblju je specifično, kaže, zato što se mermer i beton brzo greju, emitujući toplotu zbog koje oko njih niče samo korov, sa jakim korenom da izdrži visoke temperature.

“Tretiranje korova hemijskim sredstvima bilo bi izvodljivo kada bismo groblja mogli da zatvorimo na 15 – 20 dana. Ovako je rizično po ljude, pse, mačke i sve ostale životinje koje bi od toga mogle da stradaju. Dešava se da slučajno saznamo da je neko tretirao grobna mesta koja zakupljuje, uopšte ne shvatajući koliko je ugrozio druge, jer je sredstvo koje se koristi za uništavanje korova, otrovno”, navodi Đurišić i dodaje da je problem i to što je korisnicima godinama dozvoljavano da postavljaju klupe tamo gde njima odgovara, da neplanski sade drveće.

Kišovito leto ne ide na ruku planovima za proširenje Novog groblja. U pitanju je druga faza proširenja, izvođač radova je “Novi Pazar put”, ali kiša i specifičnost zemljišta na Barutani ne dozvoljavaju da radovi krenu. “Barutana ima izgled jedne čaše, a voda iz jedne čaše ne može da nestane, osim ako ne ispari ili ako je neko ne prospe. Zato je toliko vode tamo. Što se tiče grobnih mesta na Novom groblju, situacija nije toliko alarmantna kao prošlog leta, kada smo u danu morali da izvršimo proširenje, a već dan kasnije tu počeli da sahranjujemo”, priseća se sagovornik i dodaje da će novo proširenje, koje će koštati oko pet miliona dinara, omogućiti da sahranjivaja na Novom groblju bude u naredne tri-četiri godine. Ovo groblje otvoreno je 1994. godine, sa projektovanih 40.000 grobnih mesta na površini od 14,4 hektara, a prošle godine prošireno je za 775 mesta.

RJ Gradsko groblje u Kraljevu ima oko 11.340 korisnika, od kojih većina zakupljuje po dva grobna mesta, pa grobova ima, kako se procenjuje oko 25.000. Prema rečima nadležnih, dosta je onih koji zakup grobnih mesta godinama ne plaćaju. “Kraljevo nema zajedničku grobnicu, tzv. osarijum, pa je JKP «Čistoća» iz humanih razloga prinuđena da toleriše nemar onih koji ne plaćaju. Na Starom groblju imamo korisnika koji za zakup i održavanje tri grobna mesta duguje oko 140.000 dinara. Sigurno je 10-ak odsto grobnih mesta na Starom groblju u potpunosti zapušteno, za trećinu ukupnog broja grobnih mesta zakup i održavanje ne plaćaju se redovno, a slična je situacija i na Novom groblju, iako su tu sahrane novijeg datuma. za sve one koji stari dug ne mogu odjednom da plate, već duže vreme na snazi je reprogram dugova”, kaže Đurišić.

On ističe da na ovom radnom mestu radi nepune dve godine (od oktobra 2016. godine) i da je na dan stupanja na dužnost zatekao Aleju nosilaca spomenice 1941. godine u katastrofalnom stanju. “Svuda okolo bila je trava metra visine, uz nju korov, šipurak, armaturna mreža koja bi je štitila bila je samo naslonjena, pa je ovo mesto, nažalost, služilo i kao toalet. Dao sam odmah nalog da se to očisti uredi, pa je Aleja sada izgleda kako je trebalo da izgleda uvek”, ističe Đurišić, navodeći da su na dobrom putu da pronađu mesto gde se nalazio grob dr Đorđa Radića, osnivača Poljoprivredne škole u Kraljevu. Tog spomenika, nažalost, nema, ali će se, po utvrđivanju činjenica, zaposleni u RJ Gradsko groblje potruditi da bar to mesto dostojno obeleže. Takođe, kaže, po stupanju na dužnost nije zatekao ni fotografiju na spomeniku Tatije Savić, supruge kraljevačkog dobrotvora Anđelka Savića.

“Oko spomenika smo odmah vratili lance koji su bili pokidani, ali fotografiju Tatije nismo još uvek uspeli da pronađemo, kako bismo uradili na spomeniku obe fotografije. Ovo je, možda, i način da pozovem one koji Tatijinu fotografiju evetualno imaju da nam je nakratko ustupe kako bismo mogli da završimo i taj posao”, – rekao je Đurišić.

Zanimljivo je da je najstariji spomenik na Starom groblju iz daleke 1860. godine, a pitanje: šta je opasnije: zaborav ili korov, u zavisnosti od ugla gledanja – i dalje ima toliko različitih odgovora. Ipak, jasno je da su zaborav i korov udruženi – najgora moguća kombinacija.

Izvor: KRUG Portal

0 comments on “Da li je opasniji zaborav ili korov?Add yours →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: