Snažna oluja otkrila drevno vikinško groblje

Drevno vikinško groblje na jednom od škotskih ostrva u opasnosti je od prirodnih nepogoda. Arheolozi su obično ti koji otkrivaju tela, ali u ovom slučaju vremenski uslovi otkrivaju celokupno groblje u zalivu Njuarka, među Orknijskim ostrvima.

Nedavne oluje bukvalno prave talase koji spiraju glinovito i rastresito tlo na kojem se groblje nalazi. Kao rezultat tog delovanja, kosti su počele da vire iz tla, a neke su i pale na plažu ispod.

Lokalitet koji datira iz sredine VI veka nadziru kako stručnjaci, tako i lokalni stanovnici. Istraživački centar za arheologiju Orkni (ORCA – Orkney Research Centre for Archaeology) radi na ovom projektu zajedno sa Arheološkim institutom Univerziteta škotskih gora i ostrva. Volonteri takođe pomažu.

Za sada su postavljeni prekrivači od gline i džakova peska. “Znamo da džakovi sa peskom nisu dovoljni da zaštite lokalitet na duže staze, ali pružaju neku vrstu zaštite. Tako da čim vremenski uslovi omoguće, zamenićemo ih i obezbediti ponovo”, navodi ORCA. Njuark je sklon klizištima, zbog čega su lokalne vlasti uputile upozorenje svima u tom području na poseban oprez.

Veličina samog groblja još uvek nije utvrđena, iako se veruje da tu počiva stotine ljudi. Groblje je korišćeno preko hiljadu godina, od 550. do 1450. godine i tek treba da otkrije svoje tajne.

Ko je sahranjen na ovom groblju?

Pleme Pikta nekada je naseljavalo čitavo područje, ali su im kasnije došli gosti – Vikinzi. Veruje se da su Vikinzi došli krajem VIII veka, a dokazi o njihovom postojanju sežu sve do XV veka. Ostrva Orkni su postala norveška erlovina krajem IX veka i ostala su područje Britanskih ostrva pod najvećim uticajem nordijske kulture.

Tokom 1960-ih i ’70-ih, britanski arheolog Don Brotvel uklonio je oko 250 skeleta, koji su završili u Prirodnjačkom muzeju u Londonu i Muzeju Orkni u Kirkvolu. Dragoceni nalazi se genetski testiraju kako bi se utvrdio odnos između Pikta i Vikinga. “Ne postoje nikakvi ostaci običnih Pikta koje su Vikinzi kolonizovali, ali skandinavski izvori navode da su Orknijska ostrva možda već bila napuštena kada su okupatori stigli, ili su njihovi stanovnici bili nasilno istrebljeni”, piše časopis “Smitsonijan”. “Moguće je i da su Pikti i Vikinzi živeli u relativnoj harmoniji.”

Na Njuarku nisu otkrivene samo kosti. Orknijska ostrva su generalno bogata arheološkim ostacima. Među tim blagom su i 13 pogrebnih humki koje čine Brodgarov prsten (3000. godina pre naše ere). Pre četiri godine prirodne nepogode su otkrile piktski kamen, a i jedna od kuća iz XVII veka je ponosito stajala na Njuarku sve dok je vreme nije uništilo.

0 comments on “Snažna oluja otkrila drevno vikinško grobljeAdd yours →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: