Legalni rendžeri pustoše neolitska nalazišta

Viši naučni saradnik Arheološkog instituta Beograd Slaviša Perić ukazao je danas da su neolitska nalazišta na udaru divljih kopača, među kojima prednjače legalno registrovani “Arho amateri Srbije” u uniformama koje su slične onim što nosi policija, odnosno, rendžeri, i sa značkama “Arheološke čuvarske službe”.

“Opremljeni su savremenom opremom, detektorima koji razvrstavaju gvožđe od zlata i određuju dubinu, a ponegde, kao pre tri godine na lokalitetu u Supskoj kod Ćuprije, upotrebljavaju i bagere. Kada oni rade, arheolozima je teško prići tom mestu jer oni postavljaju straže”, rekao je Perić novinarima u Drenovcu kod Paraćina gde rukovodi radovima na ovdašnjem neolitskom lokalitetu.

“Oni, pod plaštem zaštitnika, ustvari pljačkaju arheološka dobra Srbije, pronađene predmete prodaju u inostranstvu a one bezvredne daju našim muzejima”, rekao je Perić i podsetio da u “Švajcarskoj postoji agencija koja se bavi legalizacijom nelegalno unetih predmeta, koji posle toga idu na aukciju i prodaju se.”

“To je ozbiljan problem, ne samo naše države nego i celog ovog prostora, i susedne Bugarske i Rumunije i Makedonije, nešto manje BiH, ali Srbija je veoma zahvaćen”, rekao je Perić.

“Imamo Udruženje koje je legalno registrovano kao arheološko i oni idu, njihov delokrug nadležnosti je takav da mogu, maltene da i meni ovde dođu u inspekciju. Neko ih je registrovao a da nije ni pročitao šta oni mogu da rade. Arheološka iskopavanja po Zakonu o kulturnim dobrima mogu vršiti samo državne institucije, muzeji, instituti, Zavodi za zaštitu spomenika kulture”, rekao je Perić.

Kod nas je to, nažalost, do te mere degradirano da te grupe, u kojima nema arheologa, mogu da idu ispred muzeja, instituta, zavoda, da kopaju, mogu da nabavljaju, skupu opremu, detektore. Nama je, državnim institucijama, zabranjena upotreba detektora, a njima nije, dodao je Perić.

“Svi beže od toga da pokrenu odgovornost onih koji su registrovali takva udruženja, a oni su nabavili uniforme slične policijskim i rendžerskim i ponašaju se kao rendžeri”, rekao je Perić.

To što te grupe rade u ovom sistemu, u zakonodavstvu ove države ne postoji. Oni pod plaštom zaštitnika ustvari pljačkaju arheološka dobra. Trguju i ono što ne mogu da prodaju, donose muzejima. Uglavnom ta roba završava van granica Srbije i prodaje se za male pare, istakao je Perić.

“U ovoj državi je mnogo problema i ovakve stvari se guraju u starnu, a definitivno će se morati preseći taj nelegalni posao. To treba da uradi Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj je nadležnosti čuvanje i zaštita istorijskih i kulturnih dobara”, rekao je Parić.

On je ocenio da je “teško pratiti koliko se godišnje i iznese i uništi arheološkog blaga iz Srbije jer su divlji kopači stalni pratioci neolitskih naselja i antičkih lokaliteta, nekropola u kojima traže zlato, zlatni nakit”, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika

0 comments on “Legalni rendžeri pustoše neolitska nalazištaAdd yours →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: