Izgubljeni grob proslavljenog istraživača pronađen nakon 200 godina

Metju Flinders je slavni britanski istraživač koji je bukvalno stavio Australiju na mapu sveta početkom 19. veka. Međutim, sudbina će odrediti da nakon njegove smrti, Flindersovo večno počivalište bude izgubljeno.

Australijski Vespuči

Kao kapetan britanske kraljevske mornarice vodio je prvu ekspediciju koja je oplovila oko cele obale Australije. Autor je knjige “Put do Velike Južne Zemlje” (A Voyage to Terra Australis). Knjiga predstavlja svojevrstan dnevnik njegovog putovanja sa dodatkom značajnih mapa. Preminuo je 1814. godine, ubrzo nakon objavljivanja knjige.

Flinders je insistirao da se ceo kontinent nazove Australija, ali su nazivi Tera Australis i Nova Holandija još uvek bili popularniji. Ipak, u svojoj knjizi Flinders zaključuje da Velika Južna Zemlja ili Tera Australis koju su “zamišljali” Aristotel i Ptolomej ne postoji. Samo 6 godina kasnije ispostaviće se da ipak postoji. To je današnji Antarktik.

Flinders je želeo da Australija bude naziv celog kontinenta. Zahvaljujući njegovoj knjizi koja je postala jako popularna, termin “Australija” je dobio na popularnosti. Lahlan Mekvajer, guverner Novog Južnog Velsa je koristio ovaj termin u svojim depešama Engleskoj. U decembru 1817. godine je predložio kolonijalnim vlastima da se i zvanično usvoji. Britanski admiralitet je 1824. godine prihvatio da se kontinent zvanično nazove Australija.

Otkriće groba i ekshumacija

U januaru 2019, više od 200 godina kasnije, njegov davno izgubljeni grob je otkriven ispod londonske železničke stanice. Arheolozi su došli do otkrića nakon ekshumacije preko 40.000 grobova sa Sent Džejms groblja. Groblje se nalazi iza stanice koja se priprema za izgradnju 70 milijardi dolara vredne brze železničke pruge. Arheolozi su identifikovali Flindersov kovčeg zahvaljući limenoj pločici sa njegovim imenom.

Flinders je preminuo 1814. godine u Londonu od otkazivanja bubrega. Sahranjen je na groblju pored Crkve Svetog Jakova (Sent Džejms). Groblje je korišćeno od 1790. do 1853. godine. Do 1852. lokacija Flindersovog groba je bila zaboravljena usled izmena izgleda samog groblja. Te godine je Flindersova svastika došla na groblje, ali nije mogla da nađe njegov nadgrobni spomenik.

Godine 1878. groblje je pretvoreno u Sent Džejms vrt, sa samo nekoliko nadgrobnih spomenika koji su ocrtavali ivicu parka. Deo vrta je iskorišćen za gradnju Hampsted ulice i Juston železničke stanice, prilikom širenja postojeće železničke stanice. Verovalo se da Flindersov grob leži ispod jedne od železničkih platformi.

Nakon otkrića njegovih posmrtnih ostataka, parohijska crkva u Doningtonu, gde je Flinders rođen postala je prava atrakcija. Direktni potomci slavnog kapetana i ljubitelji lika i dela pokrenuli su kampanju da se njegovi ostaci prenesu u Crkvu Svete Marije i Časnog Krsta u Doningtonu. Dioceza Linkoln je dala saglasnost za sahranjivanje.

0 comments on “Izgubljeni grob proslavljenog istraživača pronađen nakon 200 godinaAdd yours →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: