Beba na labudovom krilu

Osamdesetih godina prošlog veka na području današnjeg danskog grada Vedbeka otkriven je nesvakidašnji grob. U Grobu 8 u okviru mezolitskog groblja ležali su posmrtni ostaci mlade žene i novorođenčeta.

Grob 8 ili “labudov grob” je najpoznatiji grob na lokalitetu. U njemu su pronađene kosti osamnaestogodišnje devojke i novorođenčeta, koje je bilo postavljeno na labudovo krilo. Podsetićemo da groblje datira iz vremena mezolita, tj. srednjeg kamenog doba (pre oko 7.000 godina).

Otkriveno je 190 zuba crvenog jelena i vepra, kao i puževih kućica na delu odeće koji se nalazio pod lobanjom devojke. Oko 50 zuba crvenog jelena, irvasa i foka, kao i nekoliko školjki pronađeno je i na kraju odeće koju je devojka nosila.

Iznad bebe je otkriveno dugačko kameno sečivo, što ukazuje da je beba bila muškog pola. Zašto je beba postavljena na labudovo krilo predmet je debate još od otkrića groba.

Simbolika labuda

Jedno od mogućih objašnjenja zašto je dete postavljeno na labudovo krilo jeste verovanje da je labud kao vodena ptica simbol čistoće i mogućnosti prevazilaženja okova vode, zemlje i vazduha.

Samii ili Laponci, narod nastanjen na krajnjem severu Evrope, veruje da su labudovi vesnici bogova, te je moguće da su takvo verovanje imali i mezolitski stanovnici Vedbeka.

Labudovi su veoma graciozni u vazduhu, kao i na vodi, a njihova lepota i gracioznost su samo neki od atributa koje bi ljudi voleli da imaju. Zato su labudovi igrali važnu ulogu u mitologijama i kulturama širom sveta.

Priča o labudovoj devojci je jedna od najpopularnijih legendi. Prisutna je u keltskoj, irskoj i germanskoj kulturi. Legenda govori o devojci koja može da menja izgled, te da bude devojka ili labud. Dok se kupa, mladić joj krade labudovo odelo i postaje nemoćna. Tada nema drugog izbora nego da se uda za mladića.

Swan Maiden in Celtic tradition | Terre Celtiche Blog

Postoje brojne slične priče kod braće Grim, Hansa Kristijana Andersena, kao i kod drugih pisaca bajki. Grčki pisac Eshil takođe pominje labudovu devojku. Masaharu Anesaki pominje japansku verziju legende.

Jamato Takeru, legendarni japanski princ iz dinastije Jamato se nakon smrti pretvorio u veliku belu pticu, tj. labuda i odleteo. U kineskoj mitologiji, labud je “vila” koja leti ka suncu i donosi nazad blagoslov ljudima. U Sibiru i Irskoj, ubiti labuda donosi nesreću i smrt.

0 comments on “Beba na labudovom kriluAdd yours →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: