Arheološko otkriće iz vremena Velike seobe naroda

Nema zimskog odmora u Arheološkom parku Viminacijum ni tokom najhladnijih dana, zato i ne čudi da je početkom februara na ovoj lokaciji otkopan grob – još jedan u nizu dokaza stalnog naseljavanja ovog prostora i posle sloma rimske države.

Potvrđuju se time reči Miomira Koraća, direktora Viminacijuma i Arheološkog instituta SANU, izgovorene na prošlogodišnjem Limes kongresu, da je ovo jedino arheološko nalazište u svetu na kojem se radi cele godine.

Zasluge za najnovije otkriće pripadaju arheolozima Ivanu Bogdanoviću i Iliji Dankoviću, koji su tokom istraživanja kasnoantičke rimske nekropole sasvim neočekivano otkrili grob datovan u period Velike seobe naroda. Podsećanja radi, bilo je to u vreme prodora Huna kroz takozvana Vrata naroda, na prostor između planine Ural i Kaspijskog jezera, što se nastavilo i naseljavanjem Ugara u Panonsku niziju u 9. veku, kada su pripadnici mnogobrojnih plemena lutali evropskim prostranstvima.

Detaljniji podaci o pokojniku biće dostupni nakon analize fizičkih antropologa. Do sada je zaključeno da je osoba bila visoka 178 santimetara. Među predmetima položenim u grob pored sahranjenog ističe se dugi dvosekli mač od gvožđa, sa bronzanim vrhom balčaka. Dugačak je 92 santimetra, a na sečivu su još vidljivi tragovi drvenih korica. Iza levog ramena pokojnika nalazio se veliki koštani češalj u futroli od kosti. Na karličnim kostima nađeni su gvozdeni delovi pojasa.

Nekropole iz perioda Velike seobe naroda već su istraživane na teritoriji Viminacijuma na tri lokacije tokom prošlog veka. Novi grob otkriven je na mestu gde do sada nije bilo nalaza iz pomenute epohe, tako da je slika o životu ovog kraja u prošlosti dodatno dopunjena. Ovo je još jedna informacija u moru postojećih za preciznije iščitavanje istorije ovog kraja.

Poređenje nalaza iz novootkrivene grobnice s materijalom već poznatim od ranijih iskopavanja upućuje arheologe na zaključak da je reč o grobu pripadnika germanskog plemena Gepida. Ovo pleme naseljavalo je prostor Viminacijuma tokom šestog veka. Njihovo prisustvo potvrđeno je otkrićem 106 grobova, u kojima je 31 osoba imala veštački deformisane lobanje. Ovaj običaj su Gepidi, kao i još neka germanska plemena, preuzeli od Huna, koji su na taj način naglašavali rasne karakteristike. Iz pomenutih grobova potiče pet mačeva, kao i veliki broj koštanih češljeva.

U narednim nedeljama slede nova iskopavanja, kada će biti poznato da li je reč o usamljenoj sahrani ili će se na ovom prostoru pojaviti nova ranosrednjovekovna nekropola.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *